Sveriges första självmordsbombare

Vad drev Taimour Abdulwahab att bli Sveriges första självmordsbombare?
För snart ett år sedan sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds vid Drottninggatan i Stockholm. Dådet kunde ha utlöst ett blodbad med hundratals döda mitt i julhandeln.

 

Kalla Fakta har som första redaktion undersökt Taimour Abdulwahabs bakgrund. Det blir en resa fylld av upprivande konflikter på det personliga, lokala och globala planet. I reportaget finns exklusiva intervjuer med nära barndomsvänner och lärare.

 

"När det hände så blev jag mycket förvånad. Har han verkligen gjort det? Men samtidigt så var jag inte så förvånad" berättar barndomsvännen Jonas Färnemyhr.

 

Taimour Abdulwahab beskrevs i lågstadiet som en töntig plugghäst som gick under öknamnet "Mormor" och han utsattes gång på gång för rasism. "Nog fick han sina gliringar. Han fick känslan av att det han gjorde inte dög för svenskarna" säger en av hans före detta lärare.

 

Genom hela reportaget löper en röd tråd av klyftor och hat. Från 90-talets Tranås till dagens Luton, där Kalla Faktas team möter islamister som träffade Taimours och hyllar hans självmordsattack.

 

 

Reporter: Magnus Wennerholm

Foto: Markus Junghard

Redigering: Markus Junghard


Filmat på Canon 5D & 7D

K o m m e n t a r e r

N y h e t s a r k i v

S e n a s t e N y h e t e r n a