Civil Rights Defenders i Belgrad

Kom precis hem från Belgade där jag jobbade för Civil Rights Defenders. Jag var där tillsammans med Stefan Niminen för att bevaka Pride veckan. 

 

På grund av påstådda hot från extremistiska högergrupper beslöt inrikesministeriet att även denna gång förbjuda Pride-paraden i Belgrad. Civil Rights Defenders anser att detta är ett misslyckande för regeringen som inte står upp för en av landets mest utsatta grupper.

- Vi kan bara tolka detta som en kapitulation av staten, inrikesministeriet ger efter för hot från extremistiska grupper. Serbiska myndigheter har misslyckas med att garantera medborgarnas rätt att demonstrera, säger Goran Miletic, människorättsadvokat och Civil Rights Defenders programansvarige för Västra Balkan.

Förbudet mot Pride-paraden är ännu en bekräftelse på det svaga skyddet av mänskliga rättigheter för minoriteter i Serbien. Pride arrangörerna kommer att respektera regeringens beslut, även om det strider mot rätten till mötesfrihet. Det bryter också mot beslutet från författningsdomstolen i Serbien, som i december 2011 förklarade att förbudet mot Pride-paraden 2009 stred mot grundlagen.

K o m m e n t a r e r

N y h e t s a r k i v

S e n a s t e N y h e t e r n a